Використання нержавіючої сталі в харчовій промисловості

Харчова нержавіюча сталь – це особливі марки сталі, які не містять токсичних компонентів і не вступають в реакцію з харчовими продуктами. Вона використовується для виготовлення робочих поверхонь, контейнерів, резервуарів, устаткування та техніки. Від звичайної нержавійки вона відрізняється саме стійкістю до хімічних процесів, які відбуваються при роботі з їжею.

Спочатку марки сталі, які підходять для харчової промисловості, обиралися на основі досліди виноробних виробництв. Саме там проходять найскладніші та корозійно-активні процеси. Але в будь-якому випадку під різні завдання вони підбираються індивідуально, з огляду на призначення, умови експлуатації і тривалість контакту з харчовими продуктами.

Ще один плюс нержавіючої сталі – її естетичні властивості. Вона охайно та привабливо виглядає, і саме тому настільки популярна на домашніх кухнях, при виготовленні кухонного начиння, посуду та приладів. Її ж використовують в ресторанах і кафе. Крім того, з нержавіючої сталі роблять поверхні холодильних агрегатів, кухонних плит, корпуси іншої побутової техніки.

Особливості харчової нержавіючої сталі

Характеристики обладнання для харчової промисловості регулюються стандартами DIN та ISO. Наприклад, для трубопроводів це DIN 11850. Крім стійкості до основних впливів і хімічних процесів, такі вироби зберігають гладкість протягом експлуатаційного строку. Це важливо для чищення, обробки та обслуговування устаткування. Також вони безпечні та повністю відповідають стандартам розчинення важких металів при роботі.

Зараз найчастіше використовуються такі марки: AISI 304, AISI 304L, AISI 316, AISI 316Ti, AISI 316L, AISI 321 і AISI 430. Все це леговані нержавіючі сталі. Найміцніші з них – з маркуванням Ti. Це означає, що в складі міститься титан. Він виконує функцію стабілізатора, підвищує механічну міцність, стійкість до агресивних середовищ, термічних чи хімічних впливів, корозії. Це особливо важливо при виготовленні обладнання під навантаженням або при тривалому контакті з харчовими продуктами.

Як вибрати марку сталі для харчової промисловості?

Переважно для трубопроводів використовується сталь AISI 304 чи AISI 316. Для обладнання краще підійде марка AISI 316. Вона більш стійка до агресивних дій, а значить – до миючих речовин та гарячих розчинів каустичної соди або сульфамінової кислоти. На підприємствах громадського харчування або в побуті можна обійтися більш дешевими марками AISI 430 або AISI 410. Вони застосовуються там, де метал не контактує з подібними розчинами.

Високолеговані сталі відрізняються досить великим вміст хрому (до 27%, залежно від марки). Він надає сплаву характерний дзеркальний блиск і стійкість до корозії. При контакті з агресивним середовищем на поверхні формується нерозчинна захисна плівка. Для поліпшення цих властивостей додаються й інші елементи. Нікель забезпечує стабільність форми і структури аж до температури плавлення. Молібден, як і титан – підвищену міцність та надійність в соляних чи хімічних розчинах.

А щоб дізнатися ще більше про застосування нержавіючої сталі та її марки, звертайтеся до нас. Компанія «Євроспецкран» спеціалізується на імпорті та продажу трубопровідної арматури в Україні.