Стандарти DIN та ISO. Їх значення

Стандартизація – важливий процес і для виробництва, і для споживачів. Вона значно спрощує роботу з деталями, арматурою та іншими запчастинами. За рахунок наявності чітких і регламентованих характеристик комплектуючих стають взаємозамінні. А значить обладнання, комунікації та інші вироби – ремонтопридатні.

Норми та стандарти визначаються відповідними органами. Є кілька основних стандартів:

  • DIN. Це німецькі державні стандарти. Розшифровка маркування – Deutsches Institut für Normung. Вони застосовуються при виготовленні з’єднувальних елементів та електричних деталей. Попри популярність інших систем, норми DIN все ще існують далеко за межами Німеччини. Також вони використовуються для деталей, що не стандартизуються за вимогами ISO або EN.
  • ISO. Це міжнародні стандарти. Розшифровка маркування – International Organization for Standardization. Вони діють по всьому світу та використовуються у світовій торгівлі. Поступово стандарти ISO витісняють стандарти DIN.
  • EN. Це європейські стандарти. Розшифровка маркування – europäische Norm. Вони розроблені для внутрішнього європейського ринку та діють строго в межах Європейського союзу. Поступово стандарти EN прирівнюються до ISO для зручності. Але є й власні номери, які відрізняються.

В межах країни також використовуються ДСТУ, ТУ та інші системи стандартизації та сертифікації різної продукції.

Детальніше про стандарти DIN

Головне завдання Німецького інституту по стандартизації – розробка нормативно-технічної документації. У неї входять всі технічні умови, правила, тощо. У процесі задіяно понад 25 тисяч експертів. Це наукові інститути, державні організації, підприємства і фірми, що працюють в різних галузях науки та техніки. Всього – понад 70 нормативних комітетів. Завдяки інтенсивній роботі стандарти DIN цінуються та активно використовуються на міжнародному рівні.

Фактично, Німецький інститут стандартизації є членом міжнародної організації ISO. А також – Європейського комітету CEN, міжнародної електротехнічної комісії IEC і т.д.

Стандартизація ISO

Міжнародна організація ISO створена в 1946 році за сприяння 25 національних організацій. Її сфера діяльності охоплює різні області, крім електроніки та електротехніки. Ними займається спеціалізована комісія IEC.

Основні завдання ISO визначає сама організація. Це стандартизація різних видів діяльності в усьому світі для міжнародного співробітництва та обміну товарами або послугами в науково-технічній, інтелектуальній та економічній галузях.

Зараз до складу ISO входить понад 160 країн. Крім комітетів є також члени-кореспонденти. Це організації зі стандартизації держав, які розвиваються. Головний керівний орган – Генеральна асамблея, члени якої обираються комітетами. Основними робочими питаннями займається Рада, до якої входить сім комітетів: технічне бюро, комітет з науково-технічної інформації, комітет зі стандартних зразків, комітет з оцінки відповідності, комітет із захисту інтересів споживачів, комітет з надання допомоги країнам, що розвиваються, методична та інформаційна допомога.

Звертайтеся до нас, якщо у вас ще залишилися питання щодо стандартизації та сертифікації. Компанія «Євроспецкран» займається імпортом і продажем трубопровідної арматури з нержавіючої сталі в Україні.