Нержавіюча трубопровідна арматура

Запірна арматура і фітинги з нержавіючої сталі широко використовуються в харчовій, хімічній, фармацевтичній, а також в інших галузях промисловості, вони відрізняються довгим терміном експлуатації при високих температурах, підвищеної вологості та впливі хімічно агресивних середовищ. Завдяки відмінним експлуатаційним характеристикам, вони застосовуються для установки в трубопроводах різного призначення.

Переваги запірної арматури та фітингів з нержавіючої сталі для загального застосування.

На запірній арматурі будується система управління і регулювання потоків рідин і газів між окремими елементами виробничого процесу фабрик. Правильний підбір кранів і з’єднують елементів дає можливість ефективно використовувати трубопроводі. Наприклад, кульові крани мають 100% прохідності.

Переваги застосування запірної арматури та з’єднують елементів з нержавіючої сталі

Перевага виробів з нержавіючої сталі полягає в їх корозостійкості. Хоча дана продукція значно дорожче виробів з чорної сталі, її корозостійкість компенсує додаткові витрати на її придбання і здешевлює процес експлуатації виробництва. Це відбувається через зменшення кількості зупинок виробництва на ремонти, таким чином, загального часу простою, а також загальних експлуатаційних витрат.

Марки нержавіючої стали

Основними марками стали які використовуються у виготовленні трубопровідної арматури є: AISI 304, AISI 316, 316 Ti, 316L.

Типи нержавіючої сталі AISI 304, також відомий як марка 1.4301, найбільша категорія з нержавіючої сталі, що складає близько 70% всієї продукції. У неї класичний склад 18/8 (18% хрому, 8% нікелю) нержавіючої сталі. Також вона має знижений вміст вуглецю в порівнянні зі сплавом 302, дає кращу корозійну стійкість у зварних конструкцій. Її хімічний, механічні властивості та опір корозії забезпечує кращий вибір серед інших марок сталі.

Хімічний склад у % сталі AISI 304

Тип нержавіючої сталі AISI 316, також відомий як марка 1.4401 відповідно. Клас AISI 316 аустенітної марки поступається тільки AISI304 в комерційному значенню. Марка AISI 316 містить додавання молібдену, що надає їй поліпшення стійкості до корозії. Це особливо очевидно для точкового і щілинної корозії в хлоридних середовищах. Аустенітна структура з нержавіючої сталі 316 забезпечує чудову міцність, навіть при кріогенних температурах.

AISI 316L це версія марки AISI 316, але з низьким вмістом вуглецю, тому вона краще підходить для виготовлення зварних конструкцій.

AISI 316Ti – нержавіюча аустенітна сталь з низьким вмістом вуглецю. Вона створюється шляхом додавання титану в базову марку AISI 316. Дана марка більш стійка до дії агресивного середовища.

Хімічний склад (% до маси)

Марки нержавіючої сталі AISI 304, AISI 316, 316Ti, 316L зазвичай використовується для:

  1. Обладнання харчової промисловості;
  2. Хімічного і нафтохімічного обладнання;
  3. Лабораторного обладнання;
  4. Медичного обладнання та у фармацевтичній галузі;
  5. Машинобудуванні.

Також вони використовуються і в інших видах промисловості для виготовлення виробів, на які діють висока температура, окислювальні середовища та механічне навантаження.

Таблиця відповідності марок нержавіючої сталі